Khairat kematian

Antara soalan- soalan yang selalu dikemukakan oleh prospek-prospek.. 
“Salam Tuan .. Saya ada soalan berkaitan Takaful ni.. Kita semua faham Plan Takaful adalah  konsep saling membantu, tp saya tak faham.. dah kata saling bantu membantu kenapa org dah sakit tak blh apply? Kenapa tak bantu?..”. 
Hmmmm… ????
– kat Masjid, encik pernah dengar tak CARUMAN KHAIRAT KEMATIAN.. Hanya RM30 je setahun. Bila pencarum mati, bayaran PENGKEBUMIAN RM3000 diselesaikan oleh pengurusan masjid.. Agak-agak encik orang yang tak buat caruman, jawatankuasa masjid nak bantu tak ????? ?
– kalau orang yang dah SAKIT boleh apply Takaful agak-agak orang yang sihat nak ambil Takaful tak ??? Mesti orang yang sihat pun akan tunggu sakit baru nak ambil.. Buat apa dia nak ambil waktu sihat kalau dah sakit pun boleh ambil.. ?
– kalau semua orang yang dah sakit boleh senang-senang ambil insurans / takaful.. Agak-agak encik COMPANY insurans @ Takaful nak dapat dana dari mana??? Mesti company insurans @ Takaful pun akan BANKRAP..  Baru buat carumam RM100 dah klaim RM10,000.. ?
– kalau lah orang yang dah sakit boleh APPLY Takaful.. Kerja agent senang je.. Setiap hari pergi je duduk buka meja @ booth kat Hospital Kerajaan mesti semua pakat sign up.. CONFIRM semua pakat ambil.. Sebab semua nya nak lari pergi Hospital Swasta.. ?
– dalam Takaful kita ada konsep Tabarruk iaitu MENDERMA SECARA IKHLAS.. Tetapi kalau lah kita asyik duk MENGUNGKIT RUGI RUGI RUGI ambil Takaful, agak-agak di mana datangnya  sifat IKHLAS tu.. ?
– diri sendiri pun berkira nak keluar duit mcmana nak harapkan orang lain nak bantu kita.. 

“What u give u get back”… 

“The more u give, the more u get back

Leave a Reply